Eerste hulp bij huilen; 5 tips om je baby beter te begrijpen en ondersteunen

Eerste hulp bij huilen; 5 tips om je baby beter te begrijpen en ondersteunen

Daar sta je dan, huilende baby in je armen en grote vraagtekens boven je hoofd. Heeft hij honger? Pijn? Of voelt hij zich gewoon niet zo fijn? Soms weet je het even niet en dat kan een gevoel van onzekerheid oproepen. Voor een baby is huilen echter de enige instinctieve mogelijkheid om duidelijk te maken dat hem iets dwarszit. Maar ja, wat dan? En hoe kan ik nu het beste reageren? Op deze vragen zijn verschillende antwoorden mogelijk, want iedere baby, moeder en situatie is anders. Om je een beetje op weg te helpen deel ik heel graag 5 tips die je helpen om je huilende baby beter te begrijpen en ondersteunen. Hier komen ze:

1. De spiegel

Jouw baby is ontzettend gevoelig en kan daardoor veel oppikken. Zijn huilgedrag kan je daarom laten zien dat iets niet helemaal lekker loopt. Neem eens een moment van rust wanneer je baby huilt en jij niet goed begrijpt waarom. Haal een aantal keer diep adem naar je onderbuik en voel eens; hoe voel je je zelf op dit moment? Wat was je aan het doen voordat je baby begon te huilen? Of waar dacht je aan op het moment dat je baby begon te huilen? Het kan namelijk zijn dat je baby probeert om je een spiegel voor te houden met zijn gedrag. Durf je in de spiegel te kijken? Kan je zien wat zich bij jou van binnen afspeelt?

2. Communicatie

Voor je baby is alles nieuw en daarom is het belangrijk dat je hem helpt om te begrijpen wat er om hem heen gebeurt. Stel je voor, je zit aan tafel een boek te lezen en iemand probeert je van achter ineens op te tillen van je stoel .. je schrikt, want dit zag je niet aankomen! Dit werkt ook zo voor je baby.Vertel hem daarom bijvoorbeeld wat je gaat doen en benoem je handelingen; “ik ga je luier verschonen”, “ik ga je nu optillen” enzovoorts. Op deze manier wordt het voorspelbaar en leert je baby zijn omgeving te begrijpen. Nu vraag je je misschien af of je baby wel begrijpt wat je zegt? Hij begrijpt misschien nog niet letterlijk de woorden, maar de energie en intonatie die aan je woorden zijn verbonden zal je baby voelen en begrijpen.

3. Vertraging

We leven op dit moment in een ontzettend snelle wereld. Als moeder ga je hier gemakkelijk in mee; even snel boodschappen doen, schoonmaken, werken, koken. Snelle bewegingen en haastig gedrag kunnen ervoor zorgen dat je baby schrikt en overprikkelt raakt. De belevingswereld van je baby is namelijk nog ontzettend langzaam. Schakel daarom zelf even terug, neem de tijd om te voelen, voer handelingen bij je baby langzaam uit en wees je weer even bewust van wat je doet.

4. Ontlading

De geboorte van je baby en de periode daarna zijn niet alleen voor jou ingrijpend, maar ook voor je baby. Je baby moet wennen aan het leven buiten jouw veilige buik. Huilen kan daarom dienen als verwerking van de geboorte en de intensieve periode daarna. Hetzelfde geldt voor prikkels. Het zenuwstelsel van je baby is zeer gevoelig. Huilen kan je baby helpen om alle binnengekomen prikkels te verwerken.

5. Liefdevolle aanraking

Je baby wordt in de baarmoeder bijna ononderbroken gewiegd waardoor de huid van je baby constant wordt aangeraakt en geprikkeld. Na negen maanden in deze veilige conditie te hebben doorgebracht heeft je baby na de geboorte daarom een grote behoefte aan geborgenheid en lichamelijk contact. Door je baby liefdevol aan te raken en te masseren kan je aan deze behoefte voldoen. Je baby zal hierdoor diep ontspannen en het huilen zal verminderen.

n Geschreven voor www.appelmoesvoorjegezin.nl