Innerlijk & Kind

Groeien in het ouderschap door de weg ‘naar binnen’ te bewandelen

Nicolien-Lettinga-Innerlijk-En-Kind-Ouderschap-Moederschap

Met de komst van je kind kwam er ook een nieuwe rol in je leven, die van vader/moeder ..

Je dacht dat je je goed had voorbereid, maar nu je kind er écht is voel je pas hoe anders je leven is. Het is een transformatie en verschuiving in je leven die jouw ‘zijn’ volledig heeft opgeschud.

Je voelt je soms overspoelt door het enorme verantwoordelijkheidsgevoel dat het ouderschap met zich meebrengt. Het lijkt wel alsof je de hele dag ‘aan’ staat. Je voelt je daardoor soms kwetsbaar, onzeker en onrustig. Je vraagt je daarbij af: waar op de dag zijn dan de momenten om zelf op te laden en te verwerken?

Het lijkt af en toe wel alsof jij en je kind een andere taal spreken. Jullie lijken elkaar steeds maar niet te begrijpen, ondanks dat je sterk het gevoel hebt dat hij je iets duidelijk wil maken. Het gedrag en de emoties van je kind raken (iets in) je. Het lukt je maar niet om te voelen of te begrijpen wat dat dan is. Dit frustreert je en het voelt soms alsof er meer afstand dan verbinding tussen jullie is.

Maar ook is de start van het ouderschap soms anders dan je je had voorgesteld of gehoopt, verloopt de zwangerschap, bevalling en/of kraamperiode anders of maken jullie iets (heftigs) mee in deze periode. Dit maakt je onzeker en zorgt voor veel piekergedachten, twijfels, vragen en dan steken er ook nog allerlei schuldgevoelens de kop op. De drempel om uit te reiken naar hulp is hoog, want dit zou toch vooral een roze wolk moeten zijn? Maar waarom voel ik mij dan zo somber en angstig? (Hieronder op de pagina meer info over deze specifieke hulpvragen)

Hoe zou het voor je zijn om jezelf niet te verliezen in het ouderschap, maar te ontdekken wie jij in de kern bent als ouder? En deze plek volledig en in verbinding in te nemen? Zodat je je vanuit die plek weer kan verbinden met je kind(eren) en de wereld om je heen. Ontdekken wie jij zelf bent (als ouder) brengt (innerlijke) rust, zelfvertrouwen, energie en een nieuwe balans. Het zorgt dat je meer kan genieten van alles dat het ouderschap je ook brengt.

Spiegeltje, spiegeltje – de verandering start bij jezelf

Onze aandacht gaat veelal uit naar het gedrag van onze kinderen als ingang voor verandering: Hoe kan het gedrag van mijn kind veranderen? Maar wat als we dit nu eens omdraaien?

Onze kinderen laten ons namelijk precies zien waar we (eerst) ZELF nog naar mogen kijken. Je kind en zijn gedrag zijn dan ook letterlijk en figuurlijk een weerspiegeling van je eigen binnenwereld en het kind in jezelf (innerlijk kind). Ze laten ons precies zien waar nog overwerkte pijn of trauma zit en wat we nog mogen doorleven. Door hier als ouder (eerst) zelf mee aan de slag te gaan, kan je kind loslaten wat niet van hem/haar is. Dit maakt voor jullie allebei de weg vrij naar (persoonlijke) groei, heling en kunnen zijn wie je in de kern bent. Binnen mijn trajecten kijk ik daarom altijd naar het gedrag van kinderen als richtingaanwijzer voor (het innerlijk van) de ouder.

Van onbewust naar bewust (zijn)

Je hebt waarschijnlijk al lang nagedacht over wat je gedachten, emoties en gevoelens in het ouderschap je allemaal willen vertellen en hoe je je eigen gedrag en dat van je kind kan verklaren. Helaas kom je hiermee slechts bij het topje van de ijsberg uit. Op deze manier is het heel moeilijk om een blijvende verandering in jouw gevoelswereld en je gedrag teweeg te brengen.

De echte kern en de oplossing vind je o.a. in het onderbewuste. Klinkt misschien spannend, maar hiermee bedoel ik vooral dat we dat wat nog ‘onbewust’ is (blinde vlek) in je bewustzijn willen krijgen (zichtbaar maken). In het onderbewuste liggen precies die ervaringen en overtuigingen opgeslagen, die ons doen en laten iedere dag beïnvloeden. Wanneer je daarin begint te werken, merk je dat echte, duurzame verandering al snel op gang komt. 

Nicolien-Lettinga-Moederschap-Matrescentie-Geboorte-Van-Een-Moeder
Nicolien-Lettinga-Moederschap-Hechting-Verbinding-Infant-Mental-Health
Nicolien-Lettinga-Praktijk-Voor-Innerlijk-en-Zeer-Jonge-Kind

Hoe werkt Nicolien?

We starten letterlijk bij het begin; je eigen start in dit leven. Je eerste duizend dagen zijn de meest vormende van je bestaan. Deze periode van je leven geeft veel informatie en inzicht in de blokkades die je vandaag de dag in het ouderschap en met je kind ervaart. Vanuit deze basis belichten we stap voor stap verschillende (innerlijke) lagen. Door te ontdekken welke overtuigingen, overlevingsmechanismes en gedragingen nog actief zijn en je (onbewust) nog beïnvloeden ga je jezelf letterlijk ont-wikkelen. Ik begeleid deze processen vanuit mijn (wetenschappelijke) kennis en ervaring als Orthopedagoog, de pre- en perinatale psychologie, Infant Mental Health, systeemtheorie en mijn groot invoelend vermogen.

Hierbij maak ik gebruik van:

 • Gesprekstherapie
 • Spiegelen en symboliek van gedrag
 • Spiegel-, (familie)systeem-, tafel,- en opvoedopstellingen
 • Traumasensitief handelen
 • Cognitieve therapievormen
 • Lichaamsgerichte behandelvormen (o.a. Rebozo massage & ademwerk)
 • Psycho-educatie
 • Innerlijk kind werk
 • Het geboorteverhaal, geboortepatronen en de eerste duizend dagen
 • Werkvormen gericht op (emotie)regulatie en sensitiviteit

Binnen mijn praktijk en de 1:1-trajecten heb ik bewust én gespecialiseerde aandacht voor:

Matrescentie – Geboorte van een Moeder

Ik heb mij gespecialiseerd in het transformatieproces van vrouw naar moeder; matrescentie. Een diepgaand proces op emotioneel, mentaal, fysiek en spiritueel vlak dat maakt dat de vrouw die je was niet meer dezelfde is nu ze moeder is. Dit proces kan je openbreken en daardoor een rauwe en donkere kant zichtbaar maken en tegelijkertijd heel veel liefde en puurheid brengen. De maatschappij laat echter vooral nog haar licht schijnen op de `roze wolk` kant van het moederschap en daardoor blijft dit diepe transformatieproces vaak nog onderbelicht.

Binnen mijn trajecten ondersteun ik je bij het beter leren begrijpen van jouw transformatie van vrouw naar moeder, hoe jouw moederschap gevormd is en help ik je ontdekken hoe je de moeder kan zijn die je vanuit je kern zou willen zijn. Naast mijn 1:1-trajecten bied ik nog een zeer uitgebreid online programma aan op dit gebied. Klik op de link hieronder voor meer informatie.

Geboorte van een Moeder – de start van je leven als spiegel voor de start én beleving van het moederschap

Geen roze wolk – postpartum hulp

Soms is de start in het moederschap/ouderschap anders dan je misschien had voorgesteld of gehoopt. Binnen mijn praktijk hou ik daarom een liefdevolle en veilige ruimte voor je open wanneer je geen roze wolk ervaart tijdens je zwangerschap en na de geboorte. Misschien ervaar je klachten zoals somberheid, angsten, eenzaamheid, mentale pijn, verdriet, schuldgevoelens, prikkelbaarheid, piekeren, zwaarte en spanning. Binnen een traject onderzoeken we samen het verloop van je zwangerschap, bevalling en/of kraamtijd. Hierbij werk ik o.a. met gesprekstherapie en traumasensitief handelen.

Het kan een  flinke drempel zijn die je over moet om klachten bespreekpaar te maken om de juiste hulp te kunnen ontvangen. Dat onze omgeving en de maatschappij veelal nog de positieve kant belicht van zwangerschap en het krijgen van een kind, de roze wolk, maakt dit nog eens extra uitdagend. Naast de 1:1- trajecten die ik aanbied zet ik mij daarom ook actief in voor het creëren van meer openheid rondom mentale uitdagingen in de zwangerschap en na de geboorte. 

Voor wie?

Dit traject is voor jou als:

 • Je voelt dat je kind je iets wil vertellen met zijn gedrag en je bereid bent deze spiegels aan te kijken om te kunnen ontdekken wat er (steeds) in jouw binnenwereld aangeraakt wordt
 • Je start in het ouderschap anders is dan je had gehoopt of verwacht
 • Je geen ‘roze wolk’ ervaart
 • Je los wil komen van perfectionisme, angsten, somberheid en zwaarte in het ouderschap
 • Je jezelf als ouder én als mens beter wil leren begrijpen en ontwikkelen
 • Je wil groeien in verbindend ouderschap
 • Je van je sensitiviteit een kracht wil maken in het ouderschap
 • Je klaar bent voor een andere kijk op het ouderschap, opvoeding en ontwikkeling
 • Je eigen ‘rugzak’ wil opruimen om te kunnen groeien (en helen) in de relatie met je kind
 • Je wil onderzoeken hoe je eigen start in dit leven je heeft gevormd en van invloed is op je ouderschap vandaag de dag
 • Je bereid ben om in jezelf te investeren (tijd, geld en energie)

 Wat levert dit me op?

 • Diep(er) begrip van jezelf (als ouder) en inzicht in je (beperkende) overtuigingen, gedachten en patronen
 • Meer diepgang, bezieling en verbinding in de relatie met jezelf en je kind
 • Plezier, (zelf)vertrouwen en energie in het ouderschap, opvoeding en dagelijks leven
 • Inzicht in de ‘spiegels’ die je kind je laat zien met zijn gedrag en handvatten hoe hier mee om te gaan
 • Vertrouwen om je plek in te nemen als opvoeder, man/vrouw, partner, mens en je (eigen) waarde daar in te voelen
 • Duurzame verandering en (persoonlijke) groei in het ouderschap
 • Diepe(re) acceptatie van jezelf én je kind en daardoor een positiever zelfbeeld

De ‘goed genoeg’ ouder

Je hoeft niet de ‘perfecte’ ouder te zijn om een (mentaal) gezond kind op te kunnen voeden. Je mag vooral een ‘goed genoeg’ ouder zijn die zorg draagt voor de basisbehoeften (fysiek en emotioneel) van een kind. Het is de liefdevolle zorg, veiligheid en geborgenheid die je kind nodig heeft en zich zal herinneren van jou en hij zal je zeker niet beoordelen op hoe ‘perfect’ je het ouderschap uitdraagt. Dit is een van de uitgangspunten binnen mijn trajecten.

Starten?

Investering

Verandering vraagt tijd en ruimte en is vooral een proces. Ik werk daarom bij voorkeur met (korte) trajecten. Niet alle vragen zijn passend voor een kort traject. Tijdens ons kennismakingsgesprek geef ik daarom eerlijk advies over de verwachte duur bij het soort hulpvraag én of ik daar de geschikte therapeut voor ben. De trajecten binnen mijn praktijk zijn altijd op maat en volledig afgestemd op de vragen, wensen en behoeften die je hebt.

  Zo werkt het:

  1. We starten met een telefonische kennismaking om te kijken welke vragen en behoeftes er zijn. Ook kan ik wat extra uitleg geven over mijn praktijk, werkwijze en de trajecten. Dit kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend! 
  2. Vervolgens plannen we een intakegesprek in. In dit gesprek gaan we o.a. alle vragen/behoeftes nog verder in kaart brengen en verhelderen, maken we nader kennis en vormen we een afgestemd plan van aanpak voor de consulten binnen het traject.
  3. Na het intakegesprek ontvang je een aantal vragenlijsten en plannen we samen alle consulten in de agenda in (om je plekjes in de agenda zeker te stellen).
  4. Het innerlijk & kind traject betreft veelal 1:1 begeleiding voor één ouder. Indien nodig/gewenst kunnen we van te voren afstemmen wie bij welke afspraak aanwezig is. De intake en consulten kunnen zowel in mijn praktijk (Naaldwijk) als online (zoom) plaatsvinden.
  5. Na afloop van een traject is het mogelijk om te verlengen met losse sessies van 60 minuten of uiteraard met een nieuw traject.

  Mijn trajecten starten vanaf €444,-*

  Dit traject is inclusief het intakegesprek, 4 consulten, contactmomenten tussen de consulten (via app/mail) gedurende het traject en een evaluatie/reflectie sessie (van 30 min) een maand na afloop van het traject.

  *Betaling in 2 of 3 termijnen mogelijk

  Op dit moment heb ik geen wachtlijst. Dit betekent dat je na het telefonische kennismakingsgesprek binnen 1-2 weken kan starten.

  Toch interesse in een los consult? Stuur me een mail via hallo@nicolienlettinga.nl dan plannen we een kennismakingsgesprek in om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

  “Ieder traject heeft als doel om zowel jou als je kind te laten (her)ontdekken wie je werkelijk bent, zodat je je vanuit deze kern weer kan verbinden met elkaar en de wereld om je heen.”

  Wat klanten zeggen

  Toen ik bij Nicolien de praktijk binnen kwam voelde ik mezelf meteen thuis door de rust, kleuren, geuren en mooie stenen. De klik was er meteen en ik kon volledig mezelf zijn. Nicolien is echt een topper. Ze voelt heel goed aan wat jij als persoon nodig hebt en begeleid je zo fijn als je net dat laagje dieper gaat, wat niet altijd makkelijk is. Nicolien kan je bepaalde inzichten geven die je diep van binnen weet maar niet altijd bewust van bent. Ze geeft je de ruimte en spiegels om juist de lastige dingen aan te gaan op een hele prettige manier. Na het gesprek loop ik heel enthousiast de deur uit en lijkt het alsof ik op wolken loop. Ik gun iedereen een coaching sessie met Nicolien. Het geeft je heel veel inzichten en helpt je te groeien als mens.

  ~ Marjolein ~

  Ik heb verschillende consulten bij Nicolien gehad, en wat is zij een geweldige vrouw! Ze voelt je kindje en jou perfect aan waardoor er gelijk een hele warme en relaxte energie loskomt. Ze heeft mij geholpen met de onzekerheden van beginnend moederschap, het leren begrijpen van mijn dochter en daardoor ook mezelf leren begrijpen. Maar ook heeft ze me de voordelen van een draagdoek en babymassage laten zien waar ik, met onze in het begin onrustige dochter, heel veel aan gehad heb! Ze is professioneel, kundig, warm en toegankelijk. Nicolien, je bent een topper!

  ~ Sabine ~

  Nicolien is een bijzondere vrouw die heel goed weet waar ze het over heeft. Ze kan je op een mooie manier teruggeven wat jou baby, dreumes je wilt vertellen en wat het daarnaast ook over jou vertelt. Een enorm mooi waardevol cadeau voor jezelf én je kindje! Als je vastloopt maar ook als je op een diepere laag contact wilt met jezelf en je kindje kan ik alleen maar zeggen; DOEN. Het is het meer dan waard! Dank je wel lieve Nicolien.

  ~ Ellen ~