Je baby als spiegel

Nicolien | Spiegelen | Baby

Je baby als spiegel

Daar sta ik dan en ik wil schrijven: ‘met een huilende baby in mijn armen’, maar ik ga eerlijk zijn: Ze krijst, ze gilt het uit. Mijn hart breekt en ook bij mij stromen de tranen over mijn wangen ..

Huilen

Het valt me al een tijdje op dat Eva spontaan begint te huilen als bepaalde mensen bij haar in de buurt komen of haar vasthouden terwijl ze het moment daarvoor nog een lachende, ontspannen en blije baby is. Vervolgens begint ze ook vreselijk te spugen. Ik voel dat ze mij hier overduidelijk iets mee wil vertellen, want het valt me op, het raakt me en een huilende baby wil ALTIJD wat vertellen.

Blinde vlek

Eva ‘spiegelt’ mij iets, maar zeker ook de mensen waarbij ze begint te huilen. Ik heb wel een gevoel wat het kan zijn, maar ik vind het ook lastig omdat ze mijn eigen kind is en daardoor ook een blinde vlek. Ik besluit om er samen met Marian, die mij tot spiegelcoach heeft opgeleid, in te duiken.

Spiegelopstelling

Met behulp van een ‘spiegelopstelling’ stellen we mijn systeem en de stukken waar ik naar wil kijken op. Eva ligt rustig te slapen, maar wanneer ik op het blaadje stap schiet ze wakker en begint te huilen. Ik pak haar op en neem haar bij me. Ze begint steeds harder te huilen, ze schreeuwt het letterlijk uit. Het is het verdriet en de boosheid van mij als baby, maar ook van mijn man en de mensen in mijn systeem dat ze uitschreeuwt. Pijn, verdriet, het niet gezien, gehoord, begrepen en geaccepteerd worden als kind, waarschijnlijk al doorgegeven van generatie op generatie. Ik mag dit stuk recht in de ogen kijken en helen, dus ik huil met haar mee, vanuit mijn tenen.

Kalmeren

Wanneer ik vervolgens naar een ander blaadje stap van een deel dat ik al geheeld heb, stopt ze direct met huilen. Ze kalmeert en ik besluit haar rustig even aan te leggen, zodat ze wat kan drinken. Ik voel haar zwaar worden, heel haar lijfje ontspant, ze drinkt rustiger dan ze ooit deed en een glimlach verschijnt op haar gezicht. Na de voeding valt ze in een diepe slaap.

Uithuilen

Ik heb Eva liefdevol in mijn armen genomen en een veilige ruimte gecreëerd waarin ze kon ´uithuilen´, haar verhaal kon vertellen, helemaal zoals ze is en daarmee dus ook het kind in mijzelf, het kind in haar vader, van de mensen in mijn systeem. Ik heb de spiegel begrepen en Eva hoeft niet langer signalen te geven dat ik naar dit stuk mocht kijken. En kijk eens op de foto, dat is Eva vanmorgen!

Niet alleen

Lieve vrouw, mama of professional, het is oké om het even niet te weten, maar je hoeft het niet alleen te doen! En ja, in de spiegel kijken kan confronterend zijn, pijnlijk of verdrietig. Maar het is ook heel mooi, het brengt beweging, ruimte en heling. Dat heb ik gisteren zelf weer aan den lijve ondervonden.

Na een heel fijn zwangerschapsverlof is het tijd om de deuren van mijn praktijk weer open te gooien, want niet alleen mijn lieve dochter spiegelt, er zijn nog veel meer baby’s die hun ouders wat willen vertellen en ze liefdevol de spiegel voorhouden. Heb jij ook dat gevoel? Dan nodig ik je van harte uit voor een consult waarin ik je met liefde help de vertaalslag te maken!