Neem jij volledig je eigen plek in?

Nicolien Lettinga | Babycoach | Je plek innemen

NEEM JIJ VOLLEDIG JE EIGEN PLEK IN?

Je eigen plek volledig innemen .. dit thema kwam de afgelopen tijd regelmatig even bij me naar boven, zowel op persoonlijk vlak, maar ook op werkgebied. Een mooi voorbeeld deed zich voor tijdens de training die ik verzorg voor pedagogisch medewerkers ..

Volgens het boekje

Keurig voorbereid draaide ik de bijeenkomsten volgens het boekje af. Prima toch, denk je misschien. Maar het klikte niet voor mij. Ik voelde me niet 100% voldaan als ik klaar was, net alsof ik wat miste. Al snel kwam ik tot de conclusie dat er een stukje eigenheid miste, een stukje van mezelf en mijn eigen unieke kwaliteiten als trainer. Ik had voor de veilige weg gekozen, maar daardoor niet volledig mijn ruimte ingenomen, niet geluisterd naar mijn gevoel.

Gedrag heeft altijd een boodschap

Vanmorgen deed ik het anders. Ook nu heb ik netjes alle stof behandeld, maar ik besloot af te sluiten op geheel eigen wijze. De deelnemers mochten allemaal een situatie inbrengen van gedrag van een kind op de groep waar ze moeite mee hebben. De situaties varieerden van haren trekken, tot niet eten, drammen en veel huilen (wellicht in de thuissituatie ook niet geheel onbekend?). Met elkaar zijn we de situaties gaan ‘spiegelen’; Wat wil het kind je nou vertellen met dit (opstandige) gedrag? Waarom laat een kind dit gedrag aan je zien? Naar welk deel van jezelf wil dit kind je laten kijken? De deelnemers kwamen tot prachtige inzichten door eens op een andere manier naar de kinderen te kijken. Er zit ALTIJD een boodschap achter gedrag van kinderen. Dat werd vanmorgen weer bijzonder duidelijk!

Kracht van kwetsbaarheid

Maar er was niet alleen een boodschap voor de deelnemers, die was er ook voor mij. Vanmorgen nam ook ik mijn eigen ruimte in. Ik durfde mezelf volledig te laten zien als coach/trainer en ik heb mijn kracht, het vertalen en uitleggen van gedrag, optimaal ingezet. Jezelf (volledig) laten zien kan vreselijk eng zijn, het voelt kwetsbaar. En niet alleen voor mij, maar ook voor jou, wanneer je je openstelt om de vertaling van het gedrag en de boodschappen daarachter te ontvangen. Ik ben dan ook mega trots op de deelnemers van vanmorgen. Het vraagt behoorlijk wat durf om je zo open te stellen.

Afwijken

De les die ik hier voor mezelf uithaal is dat helemaal jezelf zijn je grootste kracht is en dat je ook best eens van het veilige pad af mag wijken. Je gaat echt niet meteen onderuit door dat te doen, maar het zorgt er juist voor dat je anders gaat kijken, het geeft nieuwe inzichten. Ik hoop dat ik dit de deelnemers vanmorgen ook mee heb mogen geven, maar dit geldt natuurlijk ook voor jou!

Neem jij al volledig je eigen plek in?