Wil jij de  periode van  zwangerschap, bevalling en kraamtijd op een bijzondere manier afsluiten én jouw geboorte als moeder eren?

Laat je dan omvatten door de Rebozo!

Nicolien-Lettinga-Rebozo-Sluitingsritueel

Het Rebozo sluitingsritueel is een bijzonder ritueel waarbij we samen de periode van zwangerschap, bevalling en kraamtijd eren en afsluiten

Binnen veel culturen bestaat de kraamperiode uit 40 dagen (6 weken). In Mexico bijvoorbeeld ontvangt een vrouw na deze 40 dagen het Rebozo sluitingsritueel dat dient als afsluiting van deze periode. Het is een bijzonder helend en ondersteunend ritueel op zowel mentaal, emotioneel, fysiek als energetisch gebied. Tijdens je zwangerschap en het geven van geboorte (in welke vorm dan ook) heeft jouw lijf zich zowel fysiek als energetisch ‘geopend’. Dit sluitingsritueel wordt daarom ook wel ‘closing the bones’ genoemd. Het is magisch waar ons vrouwenlijf allemaal toe in staat is en het ritueel is daarom ook een moment om jouw vrouwelijkheid en je lijf te vieren.

Daarnaast is het Rebozo sluitingsritueel zeer ondersteunend bij de overgang van jullie fijne en veilige ‘baby bubbel’ naar de buitenwereld. Na de eerste intense periode van uitsluitend zorgen voor je baby en jezelf breekt het moment aan dat je letterlijk weer meer ‘naar buiten’ gaat. Je bent lichamelijk grotendeels aangesterkt, wellicht ga je binnenkort weer werken en sociale contacten nemen toe. Deze overgang ervaren veel vrouwen als behoorlijk intens. Het Rebozo sluitingsritueel kan je voeden, ondersteunen en aanmoedigen bij deze bijzondere overgang.

Dit ritueel is ook zeer geschikt voor vrouwen die die al (veel) langer geleden zijn bevallen en voelen dat zij nog wat te helen of af te sluiten hebben op dit gebied.

Zwangerschap, bevalling en kraamtijd zijn niet altijd een ‘roze wolk’

Het Rebozo sluitingsritueel is er ook voor vrouwen die een traumatische bevalling, miskraam, vroeggeboorte, stille geboorte of abortus hebben ervaren of een periode van trauma, angst en/of depressie hebben gekend. We stemmen samen af hoe we het sluitingsritueel voor jou gaan inrichten en de focus zal hierbij liggen op het centraal stellen van je verhaal, ondersteuning, verwerking en heling. Naast het Rebozo sluitingsritueel bied ik op dit gebied ook gespecialiseerde 1:1 begeleiding aan binnen mijn Innerlijk & Kind-trajecten.

Wat is een Rebozo?

De Rebozo is een traditionele met de hand geweven katoenen doek uit Midden- en Zuid Amerika. Ze lijkt op een sjaal of omslagdoek. De Rebozo wordt zeer uiteenlopend gebruikt en dient veelal als een verlenging van je armen/handen. De Rebozo wordt bijvoorbeeld gebruikt als draagdoek, hoofdtooi, sjaal, buikband, kledingstuk (om te laten zien dat je getrouwd bent) én als massagedoek. Het is dan ook niet zo gek dat Mexicaanse vrouwen de Rebozo overal mee naar toe nemen.

Alle eer en dank gaat uit naar de vroedvrouwen die de kennis over de Rebozo hebben doorgegeven! Ik behandel de kennis en technieken dan ook met eer en diep respect.

Hoe verloopt het sluitingsritueel?

Jouw unieke geboorteverhaal is het startpunt van het sluitingsritueel. Je krijgt de ruimte om je verhaal van zwangerschap tot bevalling en kraamtijd te delen. Vervolgens zal ik je met behulp van de Rebozo doeken een lichaamsmassage geven om je zowel fysiek als mentaal te laten ontspannen. De massage dient ook om je nog dieper in je lijf te laten zakken en je te laten aarden. Vervolgens zal ik in 7 stappen met behulp van de Rebozo je lichaam gaan ‘sluiten’. Dit doe ik samen met je partner of iemand anders die je dierbaar is. We ‘sluiten’ hierbij niet alleen je lijf fysiek/energetisch, maar we sluiten ook symbolisch de eerste fase van je prille moederschap af. Tot slot ‘openen’ we de doeken en mag je laten gaan wat losgelaten wil worden. Je mag vanuit een ‘herboren’ gevoel en in rust en vertrouwen de volgende fase van het moederschap in te stappen.

Nicolien-Lettinga-closing-the-bones
Nicolien-Lettinga-Rebozo-sluitende-massage
Nicolien-Lettinga-Sluitings-Ceremonie

We kunnen het ritueel vanaf ongeveer 6 weken na je bevalling inplannen, maar dit kan en mag ook altijd in een latere fase (van het moederschap) plaatsvinden. Het ritueel vindt plaats in mijn praktijk, maar kan op verzoek ook bij je thuis plaatsvinden. Indien nodig kan je gedurende het ritueel je kindje voeden. Wel wil ik je vragen om ervoor te zorgen dat er een extra persoon aanwezig om tijdens het ritueel voor je kindje te zorgen. Op die manier kan jij je volledig op jezelf en het ritueel richten.

Wat brengt het Rebozo sluitingsritueel?

 • Een ‘herboren’ gevoel!
 • Ondersteuning bij herstel na de bevalling
 • Verwerking en heling
 • Diepe ontspanning
 • Viering van jouw geboorte als moeder
 • Verbinding met je vrouwelijkheid
 • Ondersteuning bij overgang naar de buitenwereld
 • Je letterlijk en figuurlijk ‘gedragen’ voelen
 • Verwerking, heling en ondersteuning na een traumatische bevalling, miskraam, vroeggeboorte, stille geboorte of abortus, angst en/of depressie

  De periode van zwangerschap, geboorte en kraamtijd is “life-changing” voor een vrouw

  Investering

  Rebozo sluitingsritueel €199,-*

  Het ritueel duurt ongeveer 2 uur.
  *Exclusief eventuele reiskosten als ik aan huis kom en betaling in 2 of 3 termijnen mogelijk.

  Op dit moment is er sprake van een wachttijd. Inplannen van afspraken is weer mogelijk vanaf januari 2024!

  Wat klanten zeggen

  Ik heb onlangs een Rebozo massage ervaren bij Nicolien. Voornamelijk voor de ontspanning, maar ik had ook wat last van lichamelijke pijntjes ivm mijn zwangerschap. Wat een heerlijke methode is dit dan tijdens de zwangerschap! Ik lag er helemaal ontspannen bij en Nicolien gebruikte meerdere doeken en posities. Zeker op het einde van je zwangerschap is dit fijn voor de buik die wat zwaarder begint te worden. Ik raad het zeker aan tijdens de zwangerschap en kan ook niet wachten op het sluitingsritueel wat ik graag na mijn bevalling wil ervaren.
  Bedankt lieve Nicolien!

  ~ Anne ~

  In mijn zwangerschap was ik heel erg opzoek naar ontspanning en rust. Die heb ik zeker gevonden bij Nicolien met de geweldige rebozo massage en gesprekken! Dit leek mij ook heerlijk voor tijdens mijn bevalling dus heeft mijn partner ook nog een kleine rebozo massage cursus gedaan. Dit was echt super om de eerste weeën op te vangen.

  ~ Kimberly ~