Waarom je een (pasgeboren) baby nooit alleen moet laten huilen

Nicolien Baby's en Huilen

 

Waarom je een (pasgeboren) baby nooit alleen moet laten huilen

Ik sta werkelijk versteld van het feit dat vandaag de dag er nog steeds professionals zijn die (jonge) moeders het advies geven om hun (pasgeboren) baby maar te laten huilen .. ALLEEN .. in een eigen bedje. Serieus? Doe alsjeblieft je huiswerk!

Met de mantel der liefde bedekken

Ja je leest het goed, ja ik maak me hier oprecht boos over, ja absoluut een spiegel voor mij en die zie ik ook zeker. Maar ik vind dat we dit soort zaken niet langer met de mantel der liefde mogen bedekken. Er is hedendaags zo veel meer (wetenschappelijke!) kennis en kunde beschikbaar over het huilen van baby’s. Ik zie moeders (en ook baby’s) letterlijk KAPOT gaan door dit soort adviezen. Ik wil daarom via deze weg mijn stem laten horen en een klein stukje van mijn kennis en ervaring met je delen. Let op! Ik heb het hier over baby’s waarbij medisch ALLES is uitgesloten!

Cirkel

Een huilende baby kan zichzelf nog niet kalmeren. Hij heeft hier een volwassene voor nodig. Door een baby onnodig in zijn eentje te laten huilen blaas je alleen maar zijn stresssysteem op. Dit zorgt voor overprikkeling, verminderde weerstand, een onveilig gevoel en daardoor nog meer huilen. En wat denk je van de moeder? Die heeft intuïtief al lang aangevoeld dat het niet oké is, maar volgt netjes het advies op want ‘die professional zal het wel weten’. Ook zij bouwt stress op, overschrijd haar eigen grenzen compleet en gaat twijfelen aan eigen kunnen. Dit voelt haar baby ook, zal haar spiegelen en de cirkel is compleet. Nog meer huilen.

Verwennen of veiligheid?

Op het moment dat er adequaat op de (huil)signalen van een baby wordt gereageerd, moeders de lichaamstaal en geluiden van de baby (leren) kennen, de baby wordt getroost en geholpen bij het kalmeren, zal hij zich gezien gehoord en daardoor veilig voelen. Veiligheid is van essentieel belang voor een baby om überhaupt tot ontwikkeling te kunnen komen. Dus nee, naar mijn inziens kan je deze kleintjes niet verwennen met je aandacht, liefde, knuffelen, dragen, vasthouden, bij je laten slapen enzovoorts. Nee, je bent alleen maar heel hard aan het werk om je baby te laten wennen aan de overgang van buik naar buitenwereld en om een hele stevige basis te scheppen voor een veilige en gezonde groei van je kindje waar hij de rest van zijn leven op kan terugvallen. Wanneer een kindje op latere leeftijd gaat huilen als hij alleen gelaten wordt of niet in een eigen bedje wil slapen is hier naar mijn inziens altijd een reden voor en zit er een boodschap voor de ouder(s) in.

Invloed van zwangerschap en bevalling

Laten we ook de zwangerschap en de bevalling niet vergeten. Zijn deze compleet uitgevraagd en onderzocht? Een kindje krijgt namelijk alles mee van de zwangerschap en bevalling en slaat dit ook op in zijn lijfje. Hoe is dit verlopen? Hoe is het kindje verwekt? Hoe heeft moeder zich gevoeld? Hoe heeft de baby het in de buik gehad? Was moeder erg misselijk? Hoe is het kindje geboren? Hoe is het daarna gegaan? De antwoorden op deze vragen zijn allemaal van invloed op moeder en kind. En net zoals een moeder flink van deze processen moet bijkomen en het een en ander te verwerken heeft, zo moet een baby dit ook. Een moeder heeft haar kraamtranen, maar haar baby net zo goed. Een baby kan nog niet praten en huilt om zich te uiten en alles te verwerken.

Maak verbinding

En dit is nog maar het topje van de ijsberg wat ik over deze stukken kan vertellen in relatie tot bijvoorbeeld het huilen van een baby. Ik heb het bijvoorbeeld nog niet eens over het spiegelen gehad. Dit mag wat mij betreft veel meer in de openheid en aan het licht komen en daar sta ik graag voor op. Omdat ik voel dat het nodig is. En laten we er vooral voor deze jonge moeders zijn, verbinding maken. Sla eens een arm om haar heen, luister oprecht naar haar verhaal en haar gevoelens, vraag eens hoe het echt met haar gaat. Wat heeft ze ECHT nodig? En ondersteun haar hier in.

Dit is wat moeders nodig hebben. Dit is wat baby’s nodig hebben 💛