“Doe je dan iets met botten?” is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld als ik vertel dat ik werk als Orthopedagoog. De mensen die deze vraag stellen verwarren een Orthopedagoog echter met een Orthopeed. Ondanks dat de benamingen wat van elkaar weg hebben zijn Orthopedie en Orthopedagogiek twee totaal verschillende stromingen. ‘Ortho’ is een voorvoegsel afkomstig uit het Grieks dat ‘recht’ of ‘juist’ betekent en ‘pedagogie’ is een stroming in de wetenschap die de opvoeding van kinderen bestudeert. Wat een Orthopedagoog in de praktijk precies doet ga ik je hieronder vertellen. Lees je mee?
Het beroep Orthopedagoog
Een Orthopedagoog houdt zich bezig met problematische leer- en opvoedsituaties van kinderen/jeugdigen en ondersteunt ouders en professionele opvoeders bij het creëren van een klimaat waarin kinderen/jongeren zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Je kan dus bij een Orthopedagoog terecht voor advies/begeleiding wanneer er zich moeilijkheden voordoen in de opvoeding en/of ontwikkeling van een kind. Ook diagnostisch onderzoek kan tot de taken van een Orthopedagoog behoren. Denk hierbij aan intelligentie onderzoek of onderzoek naar de sociaal-emotionele ontwikkeling, gedrags- en leerproblemen. Je komt een Orthopedagoog dan ook in veel verschillende werkvelden tegen, bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg, het onderwijs, kinder- en jeugdpsychiatrie, ziekenhuizen enzovoorts, maar ook richt een Orthopedagoog zich op kinderen van verschillende leeftijden.
Opleiding
Voordat een Orthopedagoog daadwerkelijk in de praktijk aan de slag gaat heeft hij/zij er al een aantal jaren studie op zitten. Je volgt namelijk eerst een pedagogiek gerelateerde bacheloropleiding en daarna pas de masteropleiding Orthopedagogiek aan de universiteit. Zelf heb ik eerst de 4-jarige bacheloropleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening in Zwolle gevolgd en aansluitend de 2-jarige masteropleiding Orthopedagogiek in Utrecht. Na het afronden van de opleiding beschik je als Orthopedagoog over zeer uitgebreide (wetenschappelijke) kennis over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en alle factoren die daarop van invloed zijn.
Mijn visie op en invulling van het beroep Orthopedagoog
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan het beroep dus op verschillende manieren worden vormgegeven. Zelf heb ik ervoor gekozen om niet binnen een organisatie als Orthopedagoog aan de slag te gaan, maar mijn eigen bedrijf te beginnen en als zelfstandig Orthopedagoog te gaan werken. Met name omdat ik op deze manier vanuit mijn eigen visie op opvoeding en ontwikkeling van kinderen kan werken. Ik heb er bijvoorbeeld voor gekozen om mij te specialiseren in de ontwikkeling en opvoeding van het jonge kind (0-4 jaar) en daarnaast begeleid ik vrouwen in de transformatie van vrouw naar moeder én moeders die geen roze wolk ervaren.
Benieuwd wat ik voor jou als Orthopedagoog kan betekenen? Neem dan snel een kijkje bij mijn aanbod.
Designed by DreamBrand.nl | Fotografie: Lotte Manou, Naomi Boerboom & Carmen Vreeburg
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok