Wat is Dunstan Babyaal?

Wat is Dunstan Babytaal?

Er was eens een vrouw genaamd Priscilla Dunstan en nee dit is geen sprookje. Priscilla bleek al vanaf zeer jonge leeftijd te beschikken over een ongewoon talent voor het herkennen van geluid. Ze heeft namelijk een fotografisch geheugen voor geluid. Toen haar zoon geboren werd bleek Priscilla in staat om patronen te herkennen in het huilen van haar baby. In een notitieboekje hield ze de verschillende geluiden die ze hoorde bij door precies op te schrijven hoe de geluiden klinken. Ze noteerde ook wat ze deed om het huilen te stoppen. Zo werd de basis voor de Dunstan Babytaal methode geboren.

Onderzoek

“Maar maken andere baby’s deze  geluiden ook?” vroeg Priscilla zich af. Om dit te onderzoeken riep ze de hulp van haar vader Dr. Max Dunstan in (doctor in de onderwijswetenschappen en psychologie). Van 1998 -2006 volgt er een reeks van verschillende onderzoeken. De methode wordt bij meer dan 500 baby’s van 30 verschillende nationaliteiten onderzocht. En wat blijkt:

  • 90% van de moeders noemt de methode waardevol en zou deze aanraden bij andere ouders
  • 70% rapporteert dat ze hun baby sneller gerust kunnen stellen na gebruik van de methode
  • 70% voelt meer vertrouwen als moeder
  • 50% rapporteert ononderbroken slaap voor zichzelf en hun baby(’s)
  • 2 van de 3 rapporteren minder stress, een grotere vaderlijke betrokkenheid en een betere relatie met hun partner
De 5 geluiden

De methode omvat vijf geluiden. Een geluid voor honger, een dwarszittend boertje, vermoeidheid, darmkrampjes en ongemak. Deze geluiden zijn gebaseerd op de basisreflexen van je baby. Het maakt daarom niet uit welke taal je als ouder spreekt. Neem bijvoorbeeld het geluid ‘Neh’, het woord voor honger. Als je baby honger heeft zal hij gaan zuigen, de zuigreflex. Wanneer je baby hier geluid aan toevoegt zal het geluid ‘Neh’ hoorbaar worden. Dit komt omdat de tong van je baby van boven naar beneden beweegt wat de N-klank veroorzaakt. Naast het geluid voor honger zijn er dus nog vier andere geluiden gebaseerd op verschillende basisreflexen met ieder hun eigen klanken en kenmerken. Na drie tot vier maanden nemen de reflexen af en zullen de geluiden overgaan in bewuste communicatie.

Voordelen

De geluiden zijn de eerste pogingen van je baby tot communicatie. De geluiden komen dus nog voor het ‘echte huilen’. Wanneer je de geluiden van je baby leert kennen begrijp je sneller en beter wat je baby nodig heeft en hoeft hij niet langer te huilen dan nodig. Naast minder huilen, zal het herkennen van de geluiden ook het voeden en slapen van je baby ten goede komen. Maar bovenal verminderd het ook een hoop stress voor jou en je baby wanneer je goed kan inschatten wat je baby nodig heeft en wat je kan doen als hij huilt. Een boost voor je zelfvertrouwen in die zo intense eerste fase van het ouderschap!

Wil je de 5 geluiden en bijbehorende lichaamstaal ook graag leren? Dat kan! want ze komen zowel in de 1-daagse basis groepscursus als in het online verdiepingsprogramma naar voren! Meer informatie vind je hier.