Nicolien-Lettinga-geen-roze-wolk

De niet zo roze wolk

Als je mij al langer volgt dan weet je wellicht dat het einde van mijn zwangerschap en de 2,5 jaar na de geboorte van Eva alles behalve een roze wolk was. Na 9 maanden proberen mijn hoofd boven water te houden kwam de diagnose postpartum depressie en werd het gat waar ik in zakte behoorlijk zwart. Het is een ontzettende zoektocht geweest naar passende ´hulp´. Er werden mij (standaard) behandeltrajecten aangeboden, die ik netjes gevolgd heb, maar toen dat niet voldoende hielp was de enige ‘uitweg’ volgens de behandelaar: medicatie. Ik kon niet meer, mijn omgeving kon niet meer, dus ik nam het. Voor mij was dit echter alles behalve dé oplossing, het was vooral een ‘tijdelijke’ oplossing, een pleister op de wond die daaronder verder etterde.

De eenzame weg naar herstel

De weg naar herstel werd alleen maar intenser en eenzamer. Schrijven werd uiteindelijk een enorme uitlaatklep voor mij in deze periode. Ik heb dan ook veel gedocumenteerd over de dingen die ik heb meegemaakt in deze rauwe periode die eigenlijk zo roze had moeten zijn (volgens de maatschappij). Bladerend door mijn schrijfsels zag ik begin vorig jaar dat met name het onderzoeken en leren begrijpen van het overgangsproces van vrouw naar moeder me veel geruststelling en rust gaf, dus ik besloot daar verder in te duiken. De informatie en herkenning die ik hierin vond hielpen me mijn nieuwe identiteit als moeder steeds meer te ontdekken en omarmen. Ik kon me meer en meer overgeven aan de emotionele, mentale en energetische processen die bij het overgangsproces van vrouw naar moeder horen. Ik snapte steeds beter wat er gebeurde en dat maakte dat ik het vervolgens ook kon voelen en in overgave kon gaan.

Keerpunt in mijn moederschap

Dit werd uiteindelijk een keerpunt in mijn proces en het voelde alsof het zwarte gat openbrak en er weer licht door de kiertjes naar binnen kon vallen. Het beetje licht dat naar binnen begon te vallen deed een zaadje ontkiemen dat zich op dit moment begint te vormen in het prachtige (online én offline) programma ‘Geboorte van een Moeder’.